15.8 C
Виена
четвъртък, 19 септември, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия увеличава фонда за възстановяване на щети след природни бедствия на 1...

Австрия увеличава фонда за възстановяване на щети след природни бедствия на 1 милиард евро

-- Реклама --

За четири дни (12-15.09) в Австрия се изля два до пет пъти повече дъжд, отколкото досега се отчиташе за целия месец септември. В Долна Австрия и по-специално във Виена между четвъртък и понеделник сутринта на места са паднали до 400 милиметра дъжд, като един милиметър съответства на един литър на квадратен метър. Между 300 и почти 400 милиметра са регистрирани в метеорологичните станции на Geosphere Austria в Лилиенфелд, Санкт Пьолтен, Лангенлебарн, Лунц ам Зее, Бухберг, Райхенау ан дер Ракс, Шварцау им Фрайвалд и Вайер в Горна Австрия. Между 250 и 300 милиметра се изсипаха в метеорологичните станции Mariabrunn и Stammersdorf във Виена.

Бедствието, за което метереолозите предупредиха предварително, взе пет жертви, причини наводнения и затрудни комуникацията на много места.

Средстава за възстановяване

Федералното правителство на Австрия вече започна предоставянето на допълнителни средства за възстановяване на пострадалите региони. Долна Австрия, която беше особено силно засегната, получи първоначална помощ от 45 млн. евро от фонда за бедствия. Самият фонд ще бъде увеличен до общо един милиард евро, съобщиха днес федералният канцлер Карл Нехамер (ÖVP) и вицеканцлерът Вернер Коглер (Зелени).

Според правителството увеличението има за цел да помогне на засегнатите бързо и без бюрократични процедури. Както частните лица, така и компаниите ще бъдат обезщетени за нанесените щети, а средства ще бъдат предоставени и за повредената инфраструктура в общините и федералните провинции. Ще бъдат отпуснати и авансови средства.

Парите, предвидени за възстановяване на жилищата, ще бъдат увеличени с 40 млн. евро. Те би трябвало да достигнат бързо и ефективно до хората, които не могат да използват жилищата си.

Данъчно признати разходи

Разходите, свързани с щетите от наводненията, могат да бъдат декларирани за данъчни цели от частни лица и дружества, а на пострадалите дружества ще бъдат предоставени (безлихвени) специални заеми и гаранции, за да се осигури бърза ликвидност. Тук се планира общ обем на заемите до 100 млн. евро. Предвижда се също така да бъде въведено съкратено работно време при бедствия: предприятията, които са засегнати от продължително затваряне, могат да използват тази възможност, за да регистрират временно служителите си за работа на намалено работно време.

За да се отстранят непосредствените щети по защитните съоръжения срещу наводнения, се планира пакет от спешна помощ в размер на десет милиона евро за обновяване на съответните съоръжения и язовири. Беше съобщено, че през следващите години в защита от наводнения ще бъдат инвестирани общо около един милиард евро. Според Нехамер вече са установени контакти със засегнатите съседни държави и с Европейската комисия, за да се проучи възможността за активиране на фонд „Солидарност“ на ЕС.

Доброволци и организации за спешна помощ

Канцлерът и вицеканцлерът благодариха на многобройните доброволци и организации за спешна помощ, които през последните няколко дни работиха неуморно в засегнатите райони. Сътрудничеството между доброволческите отряди и професионалните хуманитарни работници беше безпрецедентно.

Австрия разполага с 260 000 души пожарникари, повечето от които са доброволци. Те са на първа линия не само при пожари, но и при наводнения и други природни бедствия. За сравнения в България има 8 000 професионални пожарникари и минимален брой доброволци.

Предстои пълна оценка на щетите

Ситуацията в наводнените райони продължи да се подобрява. Във вторник Нехамер съобщи, че вече се правят изчисления за възможните нива на щетите. Конкретни оценки обаче ще могат да се направят едва „когато водата се отдръпне“. В това отношение наводненията през 2002 г. са дали много поуки. Налице е „тясно сътрудничество“ с експертите.

Работата по почистването вече започва. 1300 войници ще помагат с хеликоптери и тежко оборудване. Към момента се знае за 20 повредени язовирни стени. Като цяло почти 1400 домакинства в провинцията са били евакуирани като предпазна мярка. Петима души в Долна Австрия загубиха живота си при бедствието.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации