22.9 C
Виена
четвъртък, 19 септември, 2024
spot_img
НачалоактуалноНепознатият Хофбург: юбилейна тематична разходка с екскурзовод

Непознатият Хофбург: юбилейна тематична разходка с екскурзовод

-- Реклама --

Хофбург е не просто императорски дворец, а огромен комплекс от сгради, църкви, дворчета, градини. От 1279 до 1918 година, макар и с известни прекъсвания, той е зимната резиденция на Хабсбургите.

Колкото и пъти да сте минавали през площадите, заобикалящи Хофбург, колкото и да сте се заглеждали в детайлите на фонтаните, колоните или прозорците, твърде вероятно е да сте пропуснали интересни подробности или да не сте научили част от историите на видните обитатели на двореца.

Не случайно преди точно десет години, когато с екскурзоводката Диана Пиперова поставихме началото на инициативата „Непознатата Виена, избрахме първата ни тема да е посветена именно на Хофбург.

Първата разходка „Непознатата Виена“, 28 септември 2014 г.

18 сгради в най-различни архитектурни стилове и 19 двора, разположени на площ от 240 000 кв.м пазят спомена за личности като Мария Терезия, бъдещата френска кралица Мария Антоанета, Франц Йозеф I и съпругата му Сиси и мн.др. От тук започват редица важни събития, белязали не само историята на Австрия, но и на Европа. Тук са скрити несметни съкровища, любовни тайни и човешки тежнения.

На 28 и 29 септември отново ви каним да се потопим в историята на един от най-големите дворцови комплекси в света. Екскурзоводката Диана Пиперова ще ни разкаже как е започнало строителството му, какви архитектурни стилове се срещат в различните крила, какво се крие в Августинската църква. Ще надникнем деликатно и в спалнята на императоторското семейство, ще научим защо Мария Терезия е наредила да построят допълнителен балкон, какво е имало под красивия купол и за какво са служели дървените греди в двора. И не на последно място ще потърсим запазени интересни български следи.

Ако сте готови да се впуснете в това вълнуващо пътуване в историята и културата на Австрия, заповядайте на юбилейната ни среща. След десет години и близо 90 различни разходки, вярваме, че заедно успешно поддържаме жаждата си знания, любопитството към новото и любовта към красива Виена.

За да се видим с колкото е възможно повече наши приятели, предлагаме две дати за разходките – 28 септември (събота) от 11.00 и 14.30 и 29 септември (неделя) от 11.00 ч.

Ако вече сме събудили интереса ви към историята и желанието ви за срещи с нови хора, заповядайте! Ще ви чакаме пред  колоните на Външната порта на Хофбург („Das äußere Burgtor“).

КОГА: 28 септември 2024 г. (събота) от 11.00 и 14.30 ч.

           29 септември 2024 (неделя) от 11.00 ч.

КЪДЕ: Императорски комплекс Хофбург, среща пред колоните на Външната порта

Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 2 евро).

За студенти – 14 евро

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително.

Разходката ще се проведе само при хубаво време.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации