16.1 C
Виена
четвъртък, 19 септември, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПет въпроса към художничката Вал Вечерка: Сърцето е мястото, където любовта, надеждата,...

Пет въпроса към художничката Вал Вечерка: Сърцето е мястото, където любовта, надеждата, но и болката се сливат в едно

-- Реклама --

Валентина Вечерка е родена в Бургас. Завършила е Университета за приложни изкуства във Виена и е сред най-уважаваните съвременни творци в Австрия.

Васил Василев-Зуека е от Сливен и е известен български актьор и художник.

Различни като стил и светоусещане те обединяват творбите си под заглавието „Там, където е сърцето“ и ще ги представят на 26 септември в БКИ „Дом Витгенщайн“.

Преди официалното откриване на изложбата, организирана от Societas Bulgarica, „Меланж Булгарен“ се обърна към двамата художници с пет въпроса.

Ето какво ни отговори Вал Вечерка:

Какво може да Ви провокира да грабнете четката и да започнете да творите?

Вдъхновението може да дойде от всичко около мен – природата, хората, емоциите, които изпитвам в даден момент. Често се провокирам от нещо съвсем обикновено, което внезапно придобива нов смисъл в съзнанието ми.

Нося идеите в себе си дълго време като за мен това е едно особено състояние. Нужно е те да узреят в мислите ми преди да успея да ги въплътя върху платното.

Кога разбирате, че една картина е готова?

Разбирам, че една картина е готова, когато тя започне да комуникира със собствената си енергия и история. Ако продължа да добавям детайли, рискувам да изгубя този баланс.

Но изкушението да продължа, винаги остава в мен. Никога не се отдръпвам напълно освен, когато творбата бъде продадена. Тогава приемам, че е завършена и вече не е част от мен, а от този, който я притежава.

Кое е първото, с което свързвате Виена?

Живея от 32 години във Виена и се чувствам много добре тук. Градът притежава невероятно културно наследство, съчетано с ред и чистота, което създава усещане за хармония и комфорт.

Разбира се, първо свързвам града с моето семейство и приятелствата, които съм изградила през всички тези години.

Какво ще ни покажете на изложбата „Там, където е сърцето“?

Много се вълнувам от изложбата. Сигурен съм, че с Васил ще направим едно запомнящо се представяне на нашите произвидения. Ще покажа нови творби, но и някои от далечното минало. Моите теми са свързани с природата и човешката мисъл, както и с илюзията и реалността.

Как бихте довършили изречението „Сърцето е…“?

Сърцето е мястото, където любовта, надеждата, но и болката се сливат в едно. То е мълчаливият свидетел на нашите мечти и източникът на най-големите ни радости и страхове.

КОГА: 26 септември от 18.00 ч.

КЪДЕ: БКИ „Дом Витгенщайн“ Parkgasse 18

С музиката на Братя Владигерови

Актуална информация за събитието ТУК

Пет въпроса към Васил Василев- Зуека: Сърцето е там, където са любимите ми хора

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации