10.8 C
Виена
понеделник, 16 септември, 2024
spot_img
НачалоБългарияМецосопраното Христина Лазарова е сред специализантите на Академията "Борис Христов" в Рим

Мецосопраното Христина Лазарова е сред специализантите на Академията „Борис Христов“ в Рим

-- Реклама --

С изявите си на театралната сцена, с поезията си и най-вече с концертите с класическа музика Христина Лазарова е познато име сред българската общност в Австрия. Тя е активен член на БКПО „Кирил и Методий“ и е завършила Музикалната консерватория „Йозеф Хайдн“ със специалност „Оперно пеене“. Нейна първа учителка по пеене е Галя Павлова-Ботева, която и до днес подкрепя своята възпитаничка.

След като спечели мястото си с конкурс, това лято талантливото мецосопрано прекара два месеца заедно с групата млади певци специализанти в академията „Борис Христов“, част от Българския културен институт в Рим – един месец в София и един месец в италианската столица.

На снимката (от ляво на дясно): Мария-Луиза Бояджиева, Матео Паис (артистичен директор на Teatro Maggio Musicale Fiorentino), Христина Лазарова, Никола Попов снимка Борис Славчев

„Изключително съм щастлива, че имах възможността да работя с такива професионалисти. Научих много и създадох солидна база, върху която да надграждам вбъдеще“, сподели за Меланж Булгарен Христина Лазарова.

След множество уъркшопове и майсторски класове с изтъкнати представители на оперното изкуство на 1 септември тя бе сред участниците в заключителния концерт на специализантите. Той се проведе в тържествената зала Zanardelli della Prefettura di Belluno и бе посветен на 110 годишнината от рождението на Борис Христов.

Събитието бе открито със слово на Raffaele Addamiano – зам. кмет по културата на град Белуно. Сред гостите в препълнената зала бяха кметът и префектът на града със своите семейства, както и почитатели на оперното изкуство и творческата дейност на Академия „Борис Христов“.

Блестящите изпълнения на младите оперни певци Изидора Молес (сопран), Мария-Луиза Бояджиева (сопран), Христина Лазарова (мецосопран), Никола Попов (баритон), Денис Иванов (баритон) в съпровод на пиано от Илия Лозанов бяха дълго аплодирани от елитната публика, която често скандираше “bravissimi”.

Програмата включваше произведения на Моцарт, Росини, Доницети, Белини, Чайковски. Христина Лазарова грабна любовта на публиката с изпълнението си на молитвата на Адалджиза от класическата опера на Белини „Норма“.

В концерта участваха и гост-изпълнители от Италия и Грузия, които обогатиха програмата с италианско и френско звучене. Това бяха Тамара Киракосова, Алеандро делла Морте, Спартак Шарикадзе.

_____________________

Пълна програма на концерта

1. A. Моцарт: „Сватбата на Фигаро“, ария на Фигаро изпълнение Никола Попов

 2. A. Моцарт: „Вълшебната флейта“ , ария на Царицата на нощта изпълнение на Изидора Молес 

3. A. Моцарт: La clemenza di Tito  „Милосърдието на Тит“, дует на Сервила и Анио изпълнение на Мария-Луиза Бояджиева и Христина Лазарова 

4. Жорж Бизе: La bella fanciulla di Perth „Красивото момиче от Перт“ , ария на Ралф изпълнение на Спартак Шарикадзе 

5. Жул Масне: Вертер, ария на Шарлота в изпълнение на Тамара Киракосова 

6. Пьотр Чайковски: романс оп. 6 № 2 , Ни слова от друг мой изпълнение на Мария-Луиза Бояджиева 

7. Джоакино Росини: Севилският бръснар, ария на Дон Базилио изпълнение на Спартак Шарикадзе 

8. Винченцо Белини: I Capuleti e i Montecchi, ария на Ромео в изпълнение на Тамара Киракосова 

9. Винченцо Белини: Norma, ария на Адалджиза в изпълнение на Христина Лазарова 

10. Амилкаре Понкиели: I promessi sposi (Годениците), ария на Fra’ Cristoforo в изпълнение на Алесандро делла Морте 

11. Гаетано Доницети: Лучия ди Ламермур, ария на лорд Енрико Аштън в изпълнение на Денис Иванов 

12. Гаетано Доницети: L’elisir d’amore „Любовен еликсир“ , дует на Адина и Дулкамара

13. Джузепе Верди: Симон Боканегра, ария на Якопо Фиеско, Алесандро делла Морте

_____________________________________

С изпълненията на характерни арии от репертоара на Борис Христов двамата талантливи баси – Alessandro della Morte и Spartak Sharikadze поднесоха своята почит към оперното наследство на големия български бас. Прозвучаха познатите на публиката ария на клеветата (С. Шарикадзе), арията на Симон Боканегра (А. Делла Морте) и др.

„Академията „Борис Христов“ работи с млади певци, отдадени на оперното изкуство, готвещи се за голямата сцена. За повече информация следете страницата на БКИ Рим  във Фейсбук и Инстаграм:

https://www.facebook.com/IstitutoBulgaroDiCultura

https://www.instagram.com/istituto_bulgaro_di_cultura?igsh=NjBkcW83NjVqa25l“

Снимките са от Фейсбук страницата на Българския културен институт в Рим

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации