10.8 C
Виена
понеделник, 16 септември, 2024
spot_img
НачалоактуалноЖивот чрез творчество или модно ревю с дизайнери и манекени на 70+

Живот чрез творчество или модно ревю с дизайнери и манекени на 70+

Мадлена Комитова, мениджър на 150 клуба за пенсионери към Häuse zum Leben и Ирена Райхел, ръководител на Atelie+ са в основата на социално-културен проект, който показва, че креативността е храна за душата и тялото или защо е важно пенсионерите да стъпят на модния подиум

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Може би днешната култура ни занимава много повече с темата как да останем млади, отколкото как да стареем щастливо. Остаряването е привилегия, която трябва да ценим и използваме, защото с намаляването на броя години, които ни остават, се увеличава желанието да ги изживеем пълноценно.

Възрастните хора във Виена имат невероятния късмет да разполагат със 150 пенсионерски клуба, пръснати във всички райони на австрийската столица, които им предлагат разнообразни възможности да живеят модерно, да сбъдват пропуснати желания и да бъдат активни според силите си. За още по-голям техен късмет шеф на тези клубове е българката Мадлена Комитова, която е убедена, че човек трябва да остарява с достойнство и радост. Нейна отдавнашна идея е пенсионерите да стигнат и до модния подиум. Това е напът да се случи, защото в тазгодишното издание на Vienna Fashion Week освен професионалните манекени на сцената ще излязат и десет жени и един мъж на възраст между 70+ години.

Мадлена Комитова, снимка RossArt Fotografie

Fashion Reloaded

От няколко години Ирена Райхел води различни творчески занимания в Atelie +, което е част от пенсионерските клубове на Häuser zum Leben. От началото на 2019 г. там са създадени и модни и дизайнерски групи.

Концепцията ѝ за модни колекции на клубовете се ражда спонтанно и бързо получава зелена светлина за реализация.

Така двете българки срещат мечтите си и се оказват в основата на Fashion Reloaded – проект, който не само извежда възрастните хора на модния подиум, но и им дава възможност сами да проектират и изработят тоалетите.

Концепцията на Ирена е базирана на два ключови елемента – устойчивост и креативност. На практика не се купуват платове и материали, а се използват стари дрехи, получени като дарение в клуба. Те се разпарят, прекрояват, оцветяват, украсяват или с две думи – придобиват съвсем нова визия и нов живот. И трите серии от общо 36 ежедневно-елегатни, парти и вечерни тоалета вече са почти готови. С много ентусиазъм и енергия дамите довършват творенията си – зашиват се перли, добавя се ръчна бродерия, ламе, пера.

„Първи стъпки“, Ирена Райхел 2019 г.

 „Да правиш устойчива мода не означава единствено да продължиш живота на материалите. Ние трансформираме дрехата в нещо съвсем ново. Ето например тази вечерна рокля – извадихме подплатата ѝ отгоре, превърнахме колана в яка, прекроихме горната част. Това е творчески процес, това е изкуство, което създава красота“. Така Ирена Райхел обяснява важността на проекта. Тя поставя фокуса върху креативността като най-висша форма на устойчивост. „От моята дълга практика и особено от работата ми с възрастни хора, съм се убедила, че творческият импулс стимулира себеоценката, повишава самочувствието, подобрява здравето, а оттам и цялостното качество на живот. Креативността отключва неподозирани възможности за себеосъществяване и намиране на нова идентификация. Това са все неща, които не се купуват с пари и пенсионерите ги оценяват. Към всичко това трябва да прибавим и енергията, която се ражда в работната група. Не може да си представите колко са щастливи всички участници в този проект – забравиха да говорят за болести, полагат повече грижи за себе си.“

От иглата до светлините на подиума

Думите ѝ се потвърждават от Нели Варошанов – още една българка, която е важна част от Fashion Reloaded. Тя е не само майстор шивач и дизайнер, но и манекенка, която ще покаже тоалетите си на Vienna Fashion Week. „Цялата тази инициатива е свързана с толкова хубави емоции и работа – шием, прекрояваме, репетираме. Не се притеснявам от излизането на модния подиум, но се вълнувам, защото ще представям не само себе си, но и облеклата, които сме създали и целия проект“. Нели е на 71 години, от 12 години живее в Австрия. Въпреки че е завършила икономика, в България е работила в областта на дизайна и модата. Срещата ѝ с Ирена дава нов импулс на творческите ѝ занимания и тя става активен член на Atelie + – рисува, шие, дори застава пред камерата като модел. „Нямам време да мисля за възрастта“, смее се Нели, която в дните преди голямото шоу е изцяло погълната от работа.  

Нели Варошанов позира с един от моделите, които ще представи на Vienna Fashion Week

История в подгъва на роклята

От малка Мадлена Комитова има афинитет към различни тъкани и материли, към дизайна и модата. „От гардероба на мама запазих нейна риза, която след преработка се превърна в нова дреха. Така майчиното рамо продължава да е до мен“, споделя тя.

Явно роклите, полите, блузите имат способността да пазят в ръбовете и нишките си емоции и спомени. Докато сортират дрехите, донесени като дарения за проекта, Ирена научава куп вълнуващи житейски истории и спомени за любовна среща, флирт, парти или тъжна раздяла. От тях често тръгват и творческите идеи за трансформацията на една рокля, пола или яке. „При мен се събират хора с натрупан житейски опит, потулена болка, но и искряща радост, гордост, първичен възторг“, разказва Ирена. „Щастлива съм, че в днешните времена на повърхностност и безогледна бързина създадохме нещо, което пулсира с любящия ритъм на човешкото сърце“.

____________________

Ирен Филипова, поетеса: Имаме нужда не само да забавим ритъма, критично важно е да се научим да „спираме света

С Ирен Филипова на стихове, музика и шампанско

______________________

Послания от 70+

За Мадлена Комитова важен акцент от цялостния проект е противопоставянето на еднократната употреба на вещите – тенденция, която ни залива в различни сфери. „Искаме да припомним блясъка на старите платове, да покажем, че една дреха може да има различни лица и дълъг живот. А това важи с пълна сила и за мебелите, и за уредите, и за много други неща около нас“.

Освен че са отдадени на интензивна работа по сътворяването на модните тоалети, възрастните жени са въодушевени от възможността да се противопоставят на някои все още битуващи стереотипи. Манекените на възраст над 70 години с размери между XS и XL идват да покажат, че красотата е и в бръчките, и в силата на духа. Те се противопоставят и на широко разпространеното разбиране, че старите хора са пасивни, показвайки, че стига да има куража да живее пълноценно, и в една по-напреднала възраст човек може да твори, да създава, да открива хоризонти. Затова е много важно да се създават възможности за изява на тези хора и те да бъдат видени и оценени като пълноценни членове на обществото.

____________________

От стари LEGO части – рампа за количка

Виена: Домовете за възрастни хора – седем седмици предизвикателства и усмивки

_____________________

Пенсионерските клубове във Виена правят точно това – създават общности от хора, които споделят интересите си – пътувания, танци, разходки, игри, песни, рисуване, литература… Там пенсионерите срещат хора като Ирена Райхел, която знае как да „запали“ творческото пламъче и да разгърне потенциала на всеки, решил се да влезе в Atelie +.

Не случайно лого на събитието, нарисувано от нея, е голямо зелено анатомично сърце. То ще се вижда на тениските на екипа, както и на някои тоалети. Надписът „Сърцето ми е отворено“ идва да подчертае, че в пенсионерските клубове се работи със сърце и душа. Там се грижат пенсионерите да остават активни и да развиват силните си страни. Както казва Мадлена Комитова „За да се чувства добре възрастният човек, не е нужно да бъде непрекъснато забавляван или обгрижван. Той трябва да се чувства значим – нещо трябва да зависи от него, той трябва да има някакво влияние. Трябва да има своя сцена за изява“.

На 10 септември в 16.00 ч. пенсионерите ще се качат на модния подиум на престижния форум Vienna Fashion Week, за да демонстрират не просто създадените от тях дрехи, но и умението си да живеят смело, да се преоткриват и доказват всеки ден.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации