11.4 C
Виена
понеделник, 16 септември, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНагоре към Мукенкогел, Лилиенфелд (видео)

Нагоре към Мукенкогел, Лилиенфелд (видео)

-- Реклама --

Красива природа, приятни маршрути из планината и великолепен средновековен манастир. Това многообразие, което гарантира прекрасен уикенд или поне един ден извън големия град, ще намерите в Лилиенфелд. Намира се на 80 км. от Виена и 24 км. от столицата на Долна Австрия Сент Пьолтен в долината Трайзен-Гьолсен, която се смята за най-залесения с гори регион в Средна Европа.

Със седалков лифт на 1248 м. в планината

Ако сте решили да напълните дробовете си с чист въздух и да извървите известно количество километри без да се напрягате особено, качете се на Мукенкогел. До върха се стига с едноседалков лифт, който е и най-старият такъв в Долна Австрия. Колата оставете на паркинга до станцията на лифта.

снимка Меланж Булгарен

След около 20 минути пътуване над горите се озовате на поляна с детска площадка и множество указателни табели. От тук можете да поемете по няколко маршрута, които ще ви разкрият красотата на планината и ще ви отведат обратно до паркинга при колата. Може, разбира се, да изберете вариант и с по-кратка разходка и връщане обратно отново с лифта. В такъв случай отидете до Трайзнерхюте, къдете не само ще похапнете вкусно, но и ще се насладите на великолепната панорама към съседните върхове.

Ако все пак туристът във вас се обажда и краката ви търсят планинските пътеки, насочете съм към маршрутите Jegersteig или Wasserfallsteig. Те отнемат приблизително еднакво време (около 2 часа), минават покрай хижата Лилиенфелд и финишират при началната станция на лифта. Само да уточним, че търсенето на водопадите е свързано с ходенето по по-стръмни пътеки, а в горещите летни дни водата в тях е много малко и гледката съвсем не е величествена.

снимка Меланж Булгарен

По-опитните планинари вероятно ще пропуснат лифта и ще поемат към върха пеша – маршрут, който има своето очарование, но не е за всеки.

Пътека с история

Маршрутите Zdarsky-Panoramaweg и Zdarsky-Erfinderweg са посветени на ски пионера Матиас Здарски, който организира първото в историята на ски спорта състезание с вратички на 19 март 1905 г. на пистата Muckenkogel в Лилиенфелд. Въпреки че е роден сляп с лявото око, той завършва педагогическо училище в Бърно и скулптура и живопис в Мюнхен и Цюрих. Увлича се от природни науки, а пътеписът „На снегоходки из Гренландия“ на Фритьоф Нансен буквално го обсебва. Той поръчва от Норвегия северни снегоходки и между 1890 и 1896 г. провежда над 200 изпитания, за да ги превърне в управляеми ски, подходящи за стръмните алпийски склонове и дълбокия сняг. Разработената от него техника на каране е описана в учебника му „Alpine (Lilienfelder) Skifahr-Technik“ (1896/97) и допринася значително за триумфа на ски спорта.

снимка Меланж Булгарен

Докато вървите по пътеките посветени на Здраски, ще видите множество указателни табели с информация за постиженията на този забележителен мъж, оставил трайна следа в региона на Лилиенфелд.

В тишината на цистерианския манастир

Още от 1202 г в Лилиенфелд се издига най-големият средновековен манастир в Австрия. Библиотеката, съхраняваща над 39 000 книги и ръкописи, великолепната църква и уханната билкова градина са задължителни спирки в разходката из величествения комплекс.

Ако са ви останали време и сили, може да поседнете и в някое от кафенетата в градчето, разположено на срещуположния бряг на река Трайзен. Така разходката ви из Лилиенфелд ще е напълно завършена.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации