22.8 C
Виена
неделя, 8 септември, 2024
spot_img
НачалоактуалноReappled или силата на ремонта

Reappled или силата на ремонта

Със знания, умения и подходяща техника Пламен и Стефан успяват да дадат втори живот на повредените електронни уреди

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Счупен екран на телефона, повреден лаптоп, надраскан Ipad. Всяка повреда по електронните  устройства ни коства не само средства, но и време и нерви, защото ежедневието ни е болезнено зависимо от тях. Затова и „връщането“ им към живот трябва да стане бързо и качествено. И по възможност на справедлива цена.

Във време, когато говорим за устойчива икономика, екология и спестявания, ремонтите стават все по-важни и необходими. За потребителите остава въпросът кой да поправи любимия уред.

Отговорът идва от двама приятели и на български език – фирма Reappled.

Двама предприемачи, горчив опит и една идея

Пламен Димитров е от Пловдив. От 12 години живее в Австрия. Занимава се професионално с финанси, работи в банка.

Стефан Славов е от Бургас. Във Виена е от едва две години и половина.  Преди да дойде повече от десетилетие развива собствен сервиз за ремонт на телефони в България.

Срещат се на семинар за предприемачи на Wirtschaftsagentur Wien, воден от Йордан Кърчев. Желанието за собствен бизнес и страстта към новото ги сближава и двамата бързо намират пресечната точка на идеи си.

„Преди време ми се наложи да вляза в един от така наречените Handyshop и атмосферата, с която се сблъсках, беше комбинация от сервиз, пакет шоп и лафка за ориенталски подправки, а във въздуха се носеше аромат на гумени калъфи, примесен с нещо люто. Попитах за подмяна на дисплея на телефона ми и получих уклончив отговор с цена, която в последствие се оказа различна. Именно такива места отблъскват мен и предполагам много други хора. Това ни накара да предложим една услуга, която е прозрачна и базирана на доверие и комуникация с клиента“, разказва Пламен.

На 9 май 2023 г. той и Стефан регистрират фирма Reappled с предмет на дейност ремонт и поддръжка на комуникационна техника. След няколко месеца подготовка започват да се занимават с ремонт на дисплеи, батерии и подмяна на стандартни компоненти. 

Зад сухите факти обаче стоят куп емоции, много страст, безброй часове работа, проучвания на пазара, търсене на контакти. Година по-късно Пламен и Стефан вярват, че са на прав път – фирмата им вече има постоянни доволни клиенти и дава сериозна заявка за разширяване.

Търговски, технически и други предизвикателства

Двамата приятели успяват бързо да се справят с всички административни процедури, свързани с регистрацията на фирмата, получавайки помощ и консултация от Търговската камара. Сами правят всичко – Пламен създава уебсайта, регистрират онлайн магазин във Willhaben, навлизат в социалните мрежи с видеа, снимки и подробно обяснение на предлаганите услуги. „Ние имаме за цел да образоваме клиентите си като разкажем какво всъщност представлява ремонтът на едно електронно устройство, какви видове ремонт има и какви са стъпките. Когато мислихме върху услугите, искахме да има и личен елемент, затова всеки може да говори с техника, дори да наблюдава как се извършва самият ремонт“, споделя Пламен.

Един от проблемите, с който младите предприемачи се сблъскват, е лошият имидж на този бизнес в Австрия. „Ремонтът на електронни устройства често се свързва със споменатите вече Handyshops и хората с основание подхождат с подозрение“, споделя Стефан. Стратегията на фирмата в тази насока е категорична – честни и разумни цени, бърз и качествен ремонт.

Цялата техническа работа е поета от Стефан, който е и носител на иновативните идеи за устойчиви ремонти, съхраняващи максимално оригиналния вид на електронните устройства. 

„През годините, той е счупил доста дисплеи, за да може да прецизира процеса до такава степен, че ремонтираните по тази технология устройства да са неразличими от нови“, през смях казва Пламен. Освен сръчни ръце, Стефан притежава и усет за новото и затова непрекъсното търси модерни начини за поправка.

Ако вземем един смартфон със счупен дисплей и го разгледаме внимателно ще видим, че това което наричаме дисплей, всъщност е съставено от слепени стъкло и екран. Когато изпуснем телефона си, в над 90% от случаите се чупи стъклото, а екранът продължава да работи нормално. При един класически ремонт се подменя целият елемент. Тъй като това е най-скъпата част от телефона, за да има икономически смисъл, такъв ремонт обикновено се прави с неоригинални части (цял нов дисплей), което води до куп други проблеми като се започне от неприятни съобщения и се стигне до странни цветове, главоболие при работа и т.н. В Reappled се предлага рециклиране на оригиналния дисплей със залепване на ново стъкло по начин, подобен на този използван при създаването на дисплея. Така не само не се създава допълнителен електронен отпадък, а се избягват всички неудобства на неоригиналните части. Друго основно предимство на тази технология е, че съотношението цена-качество е ненадминато, а телефонът остава с оригиналния екран. 

За хора без технически познания всичко това може би звучи сложно, но крайният резултат е по-важен, а той е – бърз и качествен ремонт на разумна цена.

Гъвкави и бързи

Направеното от предприемачите предварително проучване показва, че един от най-важните показатели за клиентите е бързината на извършване на ремонта. Затова Стефан и Пламен започват да предлагат съвсем нова услуга – взимане и връщане на устройството от клиента.

Съвременната апаратура, с която разполагат, им позволява да съкращават значително сроковете за поправка и затова не са редки случаите устройството да е готово още същия ден. „Много клиенти са изненадани, когато само след няколко часа им съобщим, че вече могат да си получат уреда“.

Едно от най-силните доказателства за надеждността на младата фирма е приемането ѝ в програмата Reparaturbonus (reparaturbonus.at) на Федерално министерство за защита на климата, околна среда, енергия, мобилност, иновации и технологии, при която половината от разходите за ремонт са субсидирани от държавата. Това в много случаи прави ремонтирането на счупените мобилни устройства атрактивно и допринася за по-дългото им използване. Пламен допълва още, че благодарение на прилаганата от тях технология се спестяват разходи за клиента и се намаляват до минимум електронните отпадъци.

И въпреки цялата сложност и забързаност на бизнеса, атмосферата във фирмата съвсем не е скучно-технологична. „О, при нас е голямо веселие“, споделя Стефан. Ежедневените му контакти с клиенти постоянно му носят доза смях. Преди дни се запознал със сънародник след като 20 минути си говорили в чата на немски. „Изведнъж човекът видя плакат на стената и възкликна „Ама ти да не си българин?“ Още се смее как търсил офиса на доставчика с Google Maps, докато не осъзнал, че става дума за съседната врата, а служителката го заговорила на български. Езиковите недоразумения са най-честият източник на забавни ситуации, но и объркване на имената на градове и села водят до весели спомени.

С амбиция за растеж

Постигнатото за по-малко от година дава вяра на собствениците на Reappled, че са на прав път. Те имат ясна визия за бъдещето – фирмата им да бъде сред най-големите на пазара, да работят и с по-големи клиенти, да имат поне две физически локации, да развиват мрежата за доставки и рециклиране на батерии, да разширяват бизнеса с електрически автомобили. „Гледаме само напред“, с усмивка обобщава Стефан, който скоро ще придобие и степен мехатроник.

За Пламен няма съмнение, че избраният бизнес модел има потенциал и с постоянство, упоритост и труд Reappled ще се наложи на австрийския пазар. И ще печели клиенти с иновативни услуги и честно отношение.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации