11.4 C
Виена
петък, 18 октомври, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНароден хор „Китка“ участва в летния музикален фестивал в Тренто, Италия

Народен хор „Китка“ участва в летния музикален фестивал в Тренто, Италия

В рамките на фестивала участниците в хора ще изнесат четири уъркшопа по българско народно пеене

-- Реклама --

На 13 и 14 юли народен хор „Китка“ към сдружение „Български ритми“ във Виена ще вземе участие в летния фестивал в Тренто, Италия. Освен концерти на две различни сцени певците в хора ще изнесат и уъркшоп, на които ще представят особеностите на българското народно пеене. „Тъй като имаме автентични изпълнители от всички фолклорни области в България, ще можем да разкажем и покажем различията в маниера на пеене в отделните райони на страната“, разказа за Меланж Булгарен диригентката Нина Василева-Занешев. Българският хор е един от малкото, поканен специално и да представи изкуството си пред аудитория, която има желание не само да чуе, но и да научи повече за българското хорово пеене.

Всъщност поканата идва от проф.Ренато Морели, музиковед, преподавател в Университета в Тренто, носител на редица престижни награди. Той чува пеенето на Нина Василева-Занешев в Музикалния университет във Виена и остава поразен. „Такова нещо не съм чувал“, категоричен е дългогодишният изследовател на фолклорната музика по света. Така той лично настоява Нина и целият хор „Китка“ не само да пеят на фестивалните сцени в Тренто, но и да представят особеностите на българския фолклор.

Нина Василева-Занешев със сребърното отличие от Международния хоров фестивал на мира, Виена 2023

„Уъркшопът ще бъде три часа и всеки от участниците ще е облечен в народна носия от съответния етнографски край. Накрая хореографката Милка Димитрова ще покаже всички неравноделни ритми и движенията, свързани с тях. Подготвили сме много подробна презентация на английски език и се надяваме да покажем красотата на българската народна песен на възможно по-широка публика“, издава подробности Нина.

________________

Хор „Китка“ спечели сребърно отличие на Международния хоров фестивал на мира във Виена

________________

Програмата на певческия хор е натоварена и през лятото. Веднага след като участниците се приберат от Южен Тирол ги очаква участие в Международния хоров фестивал на мира във Виена. Дебютното участие на „Китка“ миналата година им донесе сребърно отличие.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации