9.6 C
Виена
събота, 5 октомври, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеС емоционално тържество българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбеляза във Виена Деня...

С емоционално тържество българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбеляза във Виена Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

-- Реклама --

С празничен концерт и спектакъл Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържественият концерт събра в театралната зала на БКИ „Дом Витгенщайн“ ученици от всички класове, техни родители, приятели и представители на българската общност.

Специални гости на събитието бяха Н.Пр.Десислава Найденова-Господинова, посланик на България в Австрия и директорката на Българския културен институт Румяна Конева.

Празникът започна с поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на БКИ“Дом Витгенщайн“.

Празнична програма

Пъстър букет от детски усмивки, много настроение и вдъхновени изпълнения озариха празника. Първата част от празничната програма бе под надслов „На учителя с благодарност и любов“ и бе посветена на всеотдайния тих труд на преподавателите. „Учителят има силно влияение върху учениците си, познава радостите и огорченията им, пристъпва с оптимистична перспектива за бъдещето им, отзивчив е към личната им съдба“, каза в обръщението си директорката на училището Ирина Ботева-Владикова.

Учениците пяха, свириха и танцуваха на сцената, разкривайки разностранните си таланти и показвайки наученото през годината. Александър Димитров, бивш възпитаник на училището и носител на множество отличия от международни конкурси изпя две арии. Мартин Рашков и Георги Рашков впечатлиха публиката с музикалния си талант, Мая Майданац разкри танцовите си умения, а изпълненията на танцова група „Шарено чорапче“ спечелиха заслужените аплодисменти на публиката.

Във втората част на програмата гостите видяха театралната постановка „Приказки за слънчогледа“, дело на театралната група към училището с ръководител Лина Гладийска.

Награди

На празника бяха раздадени грамоти на ученици за участието им в различни конкурси и училищни инициативи.

Това са Дамян Хедстром от 4-ти клас, който спечели заслужено  2-ро място в Международен конкурс по четене на български език за 3 и 4 клас за деца в чужбина в Рим, Италия. Симеон Николов от 4а, който  бе обявен за читател на месец март в българската образователна платформа „Книговище“.

Сдружение „Духовно огледало“ се погрижи празникът да бъде още по-пъстър и красив, снимка БКИ „Дом Витгенщайн“

За девета поредна година  учениците ни от БУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Виена взеха участие в Националния конкурс за литературна творба “Рицарска постъпка” и в конкурса за рисунка „Рицарят в мене“, организирани от  Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България. Повод за гордост е отлично представителите се в конкурса за литературна творба учениците от 6-ти клас – Борис Станев, Крис Стоилов и Константин Хонек, както и Нора Глантшниг от 5-ти клас, чиято рисунка  бе отличена в конкурса за рисунка.

Традиционно и тази година в 28-тото издание на литературния конкурс за деца и юноши от българските общности по света „Стефан Гечев” на тема: „Моят корен български” има отличен участник – Александра Гулева от 6-ти клас получи грамота и медал за поощрение за отлично представяне във възрастова група от 11 до 14 години. В двадесет и третото издание на конкурса за рисунка „България в моите мечти“, в първа възрастова група, категория „Живопис“ с поощрителна награда е отличен Мартин Харалампиев  от 2-ри клас.

Раздяла с абитуриентите

Както винаги особено емоционална е раздялата със зрелостниците, които вече завършват училище и поемат по своя път. Д-р Ирина Владикова пожела на Севда, Диан и Велислав да посрещат с отворена обятия новите приключения.

Това бе последният 24 май като учителка в българското училище за Анета Геранлиева. След 16 години вдъхновен труд и десетки ученици, тя излиза в заслужен отдих. „Благодарим ти за усилията, за търпението, за грижите, за любовта и за всички знания!“

„Бъди здрава, дейна и все така неуморима! Не забравяй нашето училище на „5-ия етаж“, неповторимите преживявания в него и нас, твоите колеги!“ Така се разделиха с нея ученици и преподаватели, които я зарадваха и със специално подготвени подаръци.

Лина Гладийска, режисьор, сценарист, декоратор, художник на костюми и не на последно място – вълшебник на словото и сценичното вживяване са повече от двайсет театрални постановки на училищния театър „Палави звезди“ също се раздели с школото.

снимка БКИ „Дом Витгенщайн“

С благодарност на всички спомоществователи

Тази година сдружението връчи благодарсвени грамоти в знак на признателност за неоценима подкрепа и сътрудничество с училището. Грамоти получиха проф. Румяна Конева и на екипа на БКИ “Дом Витгенщайн” в знак на признателност за тяхната неоценима подкрепа и сътрудничество; г-н Иван Тренев, фондация “Културна Революция”, издателство “НИТОН”и д-р Сергей Тинчев, които дариха и транспортираха безвъзмездно на училището 50 броя от книгата на г-н Тренев „Васил Левски – 150 години безсмъртие. Уставът на БРЦК „.

За активното подпомагане на работата в училището грамота получиха г-жа Радосвета Куманова, г-жа Деяна Бухингер, г-жа Анна Здравкова, г-жа Доника Кордева, г-жа Полина Рускова и сем. Нацеви.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации