11.4 C
Виена
петък, 18 октомври, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАнкета: Българската общност в Австрия днес

Анкета: Българската общност в Австрия днес

-- Реклама --

Българската общност в Австрия е една от най-старите в света. Според Димитър Драндийски, автор на книгата „Виена и българите. Из историята на българската общност в Австрия (1700-2000)” историята ѝ може да се проследи 300 години назад във времето.

Българската общност в Австрия е и една от най-добре организираните и активни български диаспори. Наред с Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”, която има повече от 75-годишна история, в последните години се създадоха множество културни сдружения, спортни дружества, училища и извън Виена.

Според официалната австрийска статистика в началото на 2022 година българската общност в Австрия наброява 35 900 души, 40,1% от тях са млади хора на възраст до 29 години, най-много са сънародниците ни в активна възраст между 30 и 59 години – 53,1%. Почти 60% от българите живеят във Виена.

Какво се крие зад тези числа? Кои сме ние, какво ни води и задържа в Австрия, искаме ли да останем или плануваме да се приберем в България, как се интегрираме и какво ни свързва с останалите сънародници – това са част от въпросите, които си задаваме. Целта на проучването на „Меланж Булгарен“, блогът на българите в Австрия, е да изградим профил на българската общност тук в началото на 21 век. Гражданството е без значение, защото връзката с България не се определя единствено от административния документ.

Анкетата е анонимна и ще бъде отворена до 24 май 2023 г.

Разчитаме да отделите 5-10 минути от времето си и да я попълните.

Ще се радваме да я споделите с приятели и близки, живеещи в Австрия.

Линк към анкетата: ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации