22.8 C
Виена
неделя, 8 септември, 2024
spot_img
НачалоактуалноЕлисавета Белобрадова във Виена: Хората имат нужда от спокойствие и предвидимост

Елисавета Белобрадова във Виена: Хората имат нужда от спокойствие и предвидимост

-- Реклама --

Българите в чужбина имат право да гласуват на президентски и парламентарни избори, но нямат право на преференциален вот. Те нямат по право избирателна секция в квартала и се борят за всяка нова възможност да упражнят правото си на глас. Нямат и свои представители в Народното събрание, които да отстоява специфичните им искания. Политиците са познати главно от изявите им в медиите в България.

На този фон гостуването във Виена на Елисавета Белобрадова, по-известна в интернет с псевдонима „Летящата Козила Ерато“ бе глътка свеж въздух и ясен знак, че политическият диалог започва да се променя. Както и д-р Александър Симидчиев през юни, така и тя бе в австрийската столица по покана на местната организация на „Да, България.

____________________________________

Д-р Александър Симидчиев: Трябва да знаем къде отива всяка стотинка, вложена в системата, и колко здраве връща обратно

____________________________________

За Елисавета Белобрадова това далеч не беше първияt досег с българи във Виена. Тук я познаваме от коледните и великденски базари със сувернири, изработени от майки на деца с увреждания.

На 22 октомври обаче срещнахме не социалния предприемач и създателката на платформата „Майко мила”, а водачa на листата на „Демократична България” в 25-ти многомандатен избирателен район (МИР) в София. Дискусията с нея се проведе в центъра Маркхоф при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Трансформацията от социален предприемач в политик

„Политиката е естественото продължение на това, което правя през последните 15 години. Винаги съм била политически активна и съм изразявала своето мнение”. Така Елисавета Белобрадова обясни решението си да се впусне в политическия водовъртеж и да стане депутат. Макар и животът в пленарната зала да не е особено вълнуващ за нея, тя е убедена, че влизането в политиката ще ѝ даде повече възможности да осъществи каузите, за които се бори, а именно:

1. подобряване на достъпа до социални и здравни услуги за семейства с деца, с особен фокус върху децата с увреждания и децата със специални образователни потребности;

2. инвестиция в хората и частния сектор като се подпомогне предприемачеството в България да има възможност да работи най-адекватно според съвременните стандарти;

3. предотвратяване на домашното насилие и агресията в училищата;

4. контрол върху съществуващото законодателство и ефективно разходване на наличния публичен ресурс.

Защо „Да, България”?

Елисавета Белбрадова има и своите категорични мотиви да избере именно „Да, България”. „Това е единствената формация, която показа постоянство през всичките години на съществуването си и не изневери на принципите си, показвайки, че може да носи политическа отговорност”.

За политиката и нещата извън нея

Естествена, енергична и изключително категорична в позициите си Елисавета Белобрадова отговори на всички въпроси на гостите. А те започваха от „Ще се разпадне ли „Демократична България”?, минаваха през създаването на МИР „Чужбина” и достигаха до личните предателства и семейни отношения.

Не беше подмината и трагичната ситуация с овладяването на ковидкризата в България и крайно нелогичното решение да се затворят училищата. Според нея една от главните причини за този провал е, че пандемията се управлява в предизборна обстановка и никой не иска да взима непопулярни решения, за да не загуби избиратели. „Ниското ниво на ваксинация в България е ефект от политиката през последните 70-80 години. Ние никога не сме имали доверие нито в здравеопазването, нито в полицията, нито в съдебната система. Имаме ужасно много травмирани хора, които никога не са получили подкрепа от държавата и няма как да вярват в нейните институции”.

Работа вместо приказки

Въпреки че мнозина очакваха да виждат често Елисавета Белобрадова на трибуната в парламента, тя се оказа „по-тиха”. И не защото седеше кротко на последния ред, а защото отказа да бъде част от умишленото създаване на хаос и губене на време. „Аз бях в Народното събрание, за да свърша работа”. Срещата ѝ с министъра на образованието се оказва ползотворна и тя успява да изгради работещи връзки с министерството и да помогне за разрешаването на няколко казуса.

„Хората имат нужда от спокойствие, предвидимост и състрадание. Време е държавата да покаже на своите граждани, че ги чува”.

С няколко конкретни каузи Елисавета Белобрадова отново се отправя към парламента. В 25 МИР в София жената, събрала най-много лични преференции в цяла България на 11 юли, се изправя директно срещу Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Ицо Хазарта .

Както и на предишните избори, много хора, които не я харесват, ще гласуват за нея. Защото знаят, че ще свърши работа.

Запис от срещата с Елисавета Белобрадова може да намерите на страницата на Виена каза „Да, България“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации